Update Birma Actie – Uitdagingen!

Dit is het jaar van goede ideeën én van de uitdagingen voor de Birma Actie. De briljante opbrengst van de Birma Actie 2014 gaf ruimte om deze goede ideeën ook uit te gaan voeren. (*juicht!!*)

Een deel van de opbrengst is natuurlijk gewoon gegaan naar het voorzetten van onze doelen, want de Birma Actie staat voor duurzaam, stabiel onderwijs. Juist in gebied waar eigenlijk verder alles onzeker is. Dus:

  • Steun aan de Thet Hsa Khee basisschool, met dit jaar extra teambuilding leerkrachten (door beter salaris en training) en investeren in doorstroming van leerlingen naar voortgezet onderwijs
  • Runnen van de twee dormitories (jongens en meiden) bij een middelbare school
  • Bekostigen onderwijs en verblijf van studenten hoger onderwijs (in Thaise vluchtelingenkampen)

Basisschool

Picture of That Char Kee schoolDit jaar ging er meer geld naar de basisschool, die tot nu toe altijd achterbleef in ons project. De leerkrachten krijgen nu allemaal een fatsoenlijk salaris. Dat is heel belangrijk, want een gemotiveerd team is onlosmakelijk verbonden met doorgang en groei van de school. Helemaal omdat deze school (itt de meeste andere scholen in de regio) onafhankelijk werkt van steun van de overheid of lokale rebellengroepen. Daar is moed voor nodig. En financiële zekerheid. Door onze steun zorgen wij voor onderwijs dat niet meegaat in de stroom, maar waar kinderen leren zelf na te denken. Waar kinderen leren dat zij een verschil kunnen maken.

Er was dit jaar ook meer geld voor schoolmateriaal. Daarnaast is er ingezet op doorstroom naar het voortgezet onderwijs, en daarna hoger onderwijs. Hiervoor zijn er bijeenkomsten geweest met de ouders, met aandacht voor het belang van onderwijs.

Dormitories

Het leven van ‘onze’ (dormitory) leerlingen op de middelbare school nam een paar maanden geleden een onverwachte wending. Ze konden bijna allemaal naar huis! Hoe feestelijk is dat!! De militaire activiteit in dit projectgebied (op 6 dagen lopen van de basisschool) was de afgelopen maanden zo rustig dat ouders hun kinderen weer vanuit huis naar school durven laten gaan. Nog twee tieners bleven over, met supervisor. De Birma Actie Field Coordinator verwacht binnenkort wel weer nieuwe leerlingen/ de oude leerlingen, omdat de veiligheidssituatie in dit gebied erg onzeker blijft. Iets ten zuiden van ons projectgebied zijn onlangs weer 2000 mensen hun huizen ontvlucht. Bovendien zijn er op 8 november landelijke verkiezingen in Birma. Althans, enigszins landelijk, want grote groepen mogen niet stemmen. Het is nu nog onzeker wat dit zal betekenen voor heel Birma en voor de etnische gebieden in het bijzonder.

Studenten

Nog meer goed nieuws: de financiële steun aan 5 van ‘onze studenten’ is overgenomen door een andere organisatie. Dat vind ik zó cool! (*juicht weer!*). Want de Birma Actie steunt wat écht nodig is. Goede doelen steunen graag zaken die snel succesvol zijn en direct meetbaar. Concrete zaken als schriftjes, een computertraining of een schoolgebouw. Bij projecten die lastiger uit te leggen zijn aan hun donateurs, haken internationale organisaties vaak pas aan als het project al succesvol is. Maar de Birma Actie steunt wat het hardste nodig is en maakt dàt succesvol. Zo kreeg in 2012 ons eerste slaapgebouw een voorbeeldfunctie in de regio en werd daarop overgenomen door een internationale organisatie. En nu gebeurt dat weer, bij de ondersteuning van hoger onderwijs van 5 studenten. Dat geeft ons ruimte om nieuwe studenten te steunen. En voor méér goede ideeën!

Brain gain

Met de extra opbrengst van de Birma Actie 2014 zijn we bezig met een grootschalig project voor brain gain in het gebied. Dit in tegenstelling tot de ogenschijnlijk onvermijdelijke brain drain, nadat jongeren hun studie hebben afgerond in de Thaise kampen. Wij beogen een doorstroming van primair, naar voortgezet, naar hoger onderwijs, en vervolgens een terugkeer van kennis naar het project gebied. Niet in de vorm van een verplichting. Maar door het creëren van geweldige uitdagingen, binnen een duurzaam ontwikkelproject waar lokaal behoefte aan is. Door een stage/ fellowship, bijvoorbeeld op het gebied van zonnepanelen.

Zonne-energie

Want zonne-energie is een lang gekoesterde wens van onze Field Coordinator. In eerste instantie vooral voor licht. Lampen voor de studenten, om huiswerk bij te maken aangezien het om 19u al donker is. Maar een effectief zonne-energie project biedt mogelijkheden voor het hele gebied, op het gebied van onderwijs, communicatie en verbetering van de levensstandaard. Zelf hebben wij ook behoefte aan zonne-energie daar, voor het opladen van telefoons en camera’s, voor een verbeterde communicatie.

Hoe dit precies vorm krijgt, daar zijn we (Thailand, Birma, Nederland) druk over aan het praten met elkaar. Want het moet echt aansluiten op de noodzaken, wensen en mogelijkheden in het project gebied. Alleen dan werkt het. Jullie donaties en vertrouwen zijn mij te dierbaar voor mislukte verandertrajecten. Met iedere euro kunnen we zoveel goeds doen, die gaan niet verloren aan ondoordachte acties, alleen maar omdat er snel resultaat moet komen.

Verandering

Je zou denken dat er nogal wat noodzaken zijn in ons projectgebied. Maar voor de bewoners van dit gebied is er eigenlijk maar één noodzaak: in vrede kunnen leven. Hoe kan je een volgende stap visualiseren, als je de eerste stap nog maar net kan ervaren?? Juist daarom kost het ons tijd om die volgende stap helder vorm te geven. De wens is er. Nu zijn we bezig met het ontwerpen van een duurzaam traject.

Regen

Ik had jullie hier graag eerder dit jaar meer verteld. Maar regen en modder zaten communicatie in de weg. Niet hier, maar daar. Want in heel Birma zijn de afgelopen maanden vreselijke overstromingen geweest. Zo ook in Oost Birma. Niet precies in ons project gebied, maar wel in het stuk tussen dat gebied en de Thaise grens. Ook het stuk wat onze projectleider te voet moet afleggen voor overleg. En als de wegen onbegaanbaar zijn lukt dat gewoon niet. Maandenlang geen communicatie dus! Zo gaat dat soms. Maar ondertussen gaat alles wel gewoon door.

Human Rights Media

Want in die maanden zonder nieuws updates hebben we de stichting Human Rights Media opgericht! Dat maakt het makkelijker voor bedrijven/ particulieren om ons financieel te steunen. De Birma Actie is een project van Human Rights Media. Bovendien hebben we nu een team, vol inspiratie, energie, netwerken en verstand van zaken. Meet our team!

Dank voor het lezen en tot snel!

Peace is not a dream, it’s you!

2That Char kee villager offer to sperid for getting lucky in lifeAantal Thet Hsa Khee basisschool kinderen met hun ouders na ouderbijeenkomst

 

De wereld beter maken is niet ingewikkeld. Doe mee met de Birma Actie! Maak een donatie over naar bankrek. nr: NL74 INGB 0009451241 t.n.v. K. Kosters- Jong, o.v.v. Birma Actie. Jouw euro’s worden goed besteed!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *