Birma Actie

De Birma Actie is een initiatief van Human Rights Media. De Birma Actie is sinds 2008 een jaarlijkse actie, die gevluchte kinderen in de jungle van oost Birma naar school laat gaan. Want in oost Birma is er nauwelijks onderwijs, zeker niet voor de vele kinderen die de afgelopen jaren constant op de vlucht waren. Bij de Birma Actie gaat 100% van de donaties naar het project. ‘Ho, wacht even… 100%, hoe kan dat?’ Het is simpel: twee vrienden met dezelfde passie: vrede in Birma. Eén daar en één hier. Zij regelen alles, vrijwillig. Zo simpel kan het zijn. Peace is not a dream, it’s you. Doe je mee?

Wat hebben we bereikt?

Door de Birma Actie is er een schoolgebouw en er zijn twee dormitories (slaapzalen), waarvan één speciaal voor meisjes, die daardoor nu ook naar school gaan. De leerkrachten krijgen salaris en is er les- en spelmateriaal. Het onderwijs in de school is vooruitstrevend. Naast het reguliere onderwijs (in de lokale taal), is er aandacht voor mensenrechten, landmijn-preventie, gelijkheid en duurzame vrede.  Sinds de komst van de slaapzalen zijn de leerlingen steeds minder vaak ziek. Ze zijn zeer gemotiveerd. Want de Birma Actie financiert ook het hoger onderwijs (HBO) voor 9 van ‘onze’ studenten, wat zij volgen in één van de vluchtelingenkampen in Thailand. Eerst altijd op de vlucht en nu bijna hoogopgeleid. Voor een betere toekomst. Nog wat praktische, onmisbare zaken bij de school, er is nu een toiletgebouw, een hok voor kippen en varkens en een groententuin voor voedselvoorziening.

Waarom is de Birma Actie nodig?

Oorlogsgeweld teistert Birma al decennia lang. Vooral op het platteland heeft de bevolking daar onder te lijden, tot op de dag van vandaag. ‘Maar hoe kan dat? Er waren toch politieke verbeteringen in Birma?’ Die zijn er wel, maar op het platteland, met veel etnische minderheden, is er helaas nog weinig veranderd. Alleen hoor je daar niets over. Want het gebied is nog altijd te gevaarlijk voor de internationale pers en hulp organisaties. En door de tientallen jaren oorlog zijn generaties op het platteland opgegroeid zonder onderwijs. Tot op de dag van vandaag wordt onderwijs hier nauwelijks toegestaan door de Birmese overheid. En onderwijs is de sleutel naar een vreedzame toekomst! Het is heel hard nodig.

Jij kan helpen!

‘Maar hoe kunnen wij vanuit hier gevluchte kinderen in de jungle van Birma naar school laten gaan??’ Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Een vriend in Birma startte dit project heel kleinschalig, ergens in 2005. Ik haakte aan, verhuisde terug naar Nederland en startte de Birma Actie. Inmiddels is de school een voorbeeld in omgeving en volgen er 9 studenten hoger onderwijs. Deze Birmese projectleider kijkt vooruit, weet wat het hardste nodig is en daar richt de Birma Actie zich op. En dat werkt. Als we allemaal een paar euro overmaken, zorgt de Birma Actie ervoor dat deze kinderen kunnen leren lezen en schrijven en zelfs kunnen gaan studeren. Zo krijgen zij, én Birma, een kans op een betere toekomst. Jij kan een kind in Birma een betere toekomst geven! Helpen was nog nooit zo simpel!

Strijkstok

‘Nog even over die strijkstok. Want 100% naar het project, dat hebben we vaker gehoord…’  Kleinschaligheid en passie, dat zijn onze sterke punten. De Birma Actie bestaat maar uit twee mensen die elkaar goed kennen. Wij doen dit belangeloos. Omdat kinderen in Birma vrede verdienen. Een woord waarvan ze de betekenis amper kennen. Stel je eens voor, jouw kind in de jungle van Birma. Zonder onderwijs, zonder toekomst… Wij doen dit omdat we geloven dat onderwijs nodig is voor duurzame vrede. En omdat dat onderwijs best te regelen valt, zelfs in de jungle van Birma, als we allemaal een beetje ons best doen en slim plannen. De Birmese projectleider stuurt in Birma diverse mensen aan die het project uitvoeren. Zij doen dat ook belangeloos. Omdat zij willen dat hun land een betere toekomst krijgt. Daarom komt ook alles zo goed terecht. Al sinds 2008.

Doe mee!

De Birma Actie richt zich op de meest kansarme kinderen in oost Birma. De kinderen die de afgelopen jaren op de vlucht zijn geweest, voor het geweld van het Birmese leger. Zij krijgen onderwijs. Vooruitstrevend onderwijs, binnen een innovatief onderwijssysteem. En zo krijgen zij kansen, voor een betere toekomst. Jij kan kinderen in Birma een betere toekomst geven. Peace is not a dream, it’s you! Doe mee!

Even een opsomming, wat hebben we eigenlijk bereikt sinds 2008:

 • We hebben bijgedragen aan het opbouwen van een school voor gevluchte kinderen in de jungle van Birma
 • Er zijn nu twee dormitories (slaapzalen), waar leerlingen (ook meisjes) veilig kunnen wonen.
 • De school biedt innovatief onderwijs, met aandacht voor mensenrechten, landmijnpreventie en gelijkheid.
 • Leerkrachten zijn opgeleid en krijgen salaris
 • Er wordt schoolmateriaal aangeschaft
 • Er zijn sport- en spelmaterialen aangeschaft
 • Het lesmateriaal wordt jaarlijks bijgewerkt
 • Er zijn toiletten bij de school gebouwd
 • In 2010 ontvingen de kinderen 2 grote dozen vol speelgoed van Nederlandse kinderen
 • Er zijn hokken gebouwd voor kippen en een varken (voor voedsel voorziening)
 • Er is een groentetuin en er zijn bananenbomen
 • In 2011 ontvingen de Birmese kinderen prachtige tekeningen voor in school, van Nederlandse kinderen
 • En, we financieren negen studenten die hoger onderwijs (HBO) volgen in een vluchtelingenkamp in Thailand

Doe mee!

Doe mee en geef nog veel meer kinderen in Oost-Birma een betere toekomst, door onderwijs!

Je kan je bijdrage overmaken naar bankrekening nr: 9451241 t.n.v. K. Kosters- Jong, onder vermelding van Birma Actie. Iedere euro helpt echt.

Je kan de Birma Actie ook volgen op Facebook, op de website van Human Rights Media en op Twitter @humanrightmedia.

 

Hieronder foto’s van wat de Birma Actie heeft bereikt. Op de foto’s zie je in welke armoede deze kinderen leven, maar het stáát het er wel! Nu kunnen ze naar school. Dat kon vóór de Birma Actie niet!

Een aantal leerlingen

SAM_0613 DSCF3086

 

 

De schoolgebouwen

 

 

 

Het toiletgebouw door de Birma Actie 2011

 

 

 

Eén van de slaapzalen in aanbouw

 

 

 

 

Birmese basisschoolkinderen

 

 

 

 

 

 

Birma Actie schoolmeisje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *