Het leven op de dormitory campus

_mg_6544De Birma Actie heeft dormitories (slaapgebouwen) in Oost Birma opgericht. Daar wonen middelbare school leerlingen voor wie het te ver én onveilig is om dagelijks van huis naar school te gaan.  De Birma Actie geeft deze scholieren een kans! Want zonder deze dormitories geen onderwijs. Een inkijkje in het leven op de dormitory campus…

“De plek waar wij water halen is 600 meter van onze dormitory campus”, vertelt field coördinator Saw Htay Nay Moo. “Dat is best ver. Daarom hebben wij lange kunststof slangen gekocht, van het Birma Actie budget, die wij met elkaar hebben verbonden. Deze hebben wij met een bamboo constructie naar onze campus geleid, zodat de slangen beschermt zijn tegen dieren die er anders aan gaan knagen. Het resultaat is geweldig. Niet alleen voor onze studenten, maar ook voor de bewoners uit de buurt. Iedere ochtend en avond komen er 20 mensen nu water halen. Zo kunnen wij ook wat betekenen voor de mensen in de buurt.”

Gebroken arm? 18 uur lopen…

Je arm bezeren. Dat hoeft op zich niet zo’n probleem te zijn. Maar wél als je in Mutraw district woont, in Oost Birma, waar gezondheidszorg schaars is. Leerlinge Naw Moo Wah Paw, woonachtig in onze dormitory, bezeerde in april 2016 haar arm zo dat ze naar een ziekenhuis moest. Dat is geen pretje, want het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt op 18 uur loopafstand. De arm bleek niet gebroken, gelukkig. Maar de nacontrole, die liet Moo Wah Paw maar even voorbij gaan.

Gevaar onderweg

“De twee dorpen waar wij benodigheden voor de scholieren kopen, zoals shampoo, tandpasta en kleding, liggen op 1,5 dag lopen,” vertelt field coördinator Saw Htay Nay Moo. “Het ene dorp ligt aan de Thaise grens, het andere dorp in zuid-westelijke richting, dieper in Birma. De tocht naar beide dorpen is gevaarlijk, je kan Birmese militairen tegenkomen. Maar de route naar het zuid-westelijke dorp is echt gevaarlijker geworden, omdat het Birmese leger een kampement heeft gemaakt pal naast dit dorp. Om in het dorp te komen moeten we de hoofdweg oversteken, waarbij ze ons makkelijk kunnen zien. Ook al is er offiicieel een wapenstilstand, de Birmese militairen maken het ons moeilijk als ze ons zien. Toch blijven we gaan. We weten waar we het voor doen, voor de scholieren!”

Goede resultaten

“Onze leerlingen werken hard en halen goede resultaten. Door het leven in de dormitories (één voor jongens en één voor meiden) kunnen ze gevarieerd en gezond eten en kunnen zij zich focussen op hun school,” zegt Saw Htay Nay Moo. “‘s Avonds maken zij gezamenlijk huiswerk. Er is één begeleider altijd aanwezig op de dormitories, dus de leerlingen zijn nooit alleen. Ze koken in toerbeurt en zorgen samen voor de moestuin. Ieder jaar houden wij een bijeenkomst met hun ouders, die dan naar de dormitory campus komen, Dan leggen wij uit wat er nodig is voor hun kinderen om, na school, verder te gaan leren. Alle ouders zijn intens blij met de kansen die hun kinderen krijgen.”

Blij

Saw Htay Nay Moo gaat verder in zijn bericht: “We zijn ontzettend dankbaar en blij met de donaties die wij ontvangen. Dit geeft de scholieren de kans om naar school te gaan én zelfs om verder te gaan studeren. De leerlingen werken hard en ook hun ouders zijn erg gemotiveerd. Wij zijn ontzettend blij met deze ontwikkelingen in onze regio.”

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *