Human Rights Media in Den Haag

Vorige week was ik voor Human Rights Media in Den Haag, op bezoek bij een Tweede Kamer fractie. Ik was daar uitgenodigd om te praten over de situatie in Noord-Korea.

Armoede en honger

De mensenrechtenschendingen in Noord-Korea zijn nog véél erger dan wij ons kunnen voorstellen. In februari dit jaar kwam er een rapport uit van de mensenrechtencommissie van de VN over de situatie in Noord-Korea. De burgerbevolking in Noord-Korea leeft iedere dag in angst omdat je voor het minste of geringste gestraft wordt. In ieder dorp en gemeenschap zijn groepen mensen die (voor geld) de anderen in de gaten houden. Je weet nooit wie je kan vertrouwen. De armoede en honger is enorm. Daarnaast zijn er vele strafkampen waar naar schatting duizenden mensen vast zitten en waar wrede straffen wijdverbreid worden toegepast.

Politieke Partij

Bij één van de grotere politieke partijen was ik uitgenodigd om te praten over de situatie in Noord-Korea en met name in de grensstreek. Je zou denken dat Nederland handel met Noord-Korea niet toestaat. Maar niets is minder waar. Er zijn enkele EU sancties, waar Nederland zich ook aan houdt. Maar verder staat de Nederlandse overheid handel met Noord-Korea gewoon toe. De kans dat de ‘gewone’ Noord-Koreaan daar van profiteert is nihil. Bedrijven moeten een groot deel van de winst afstaan aan de overheid. En dat zien zij niet terug in investeringen in de gezondheidszorg, in onderwijs of in een verbeterde voedselsituatie. Wél heeft Noord-Korea één van de 4 grootste legers ter wereld. En bouwt het regime hard aan haar nucleaire arsenaal.

Vervolg

Het gesprek wordt zeker nog vervolgd, door contact met de fractiemedewerker. En zo staat Noord-Korea iets zichtbaarder op de kaart in Den Haag!

2014-04-24 14.51.08

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *