De echte Birma Actie eindstand!!

Na de laatste berichten over de eindstand bleven de donaties binnenstromen, tot het enorme bedrag van € 3760,-!! Dank jullie wel!!! Namens de leerlingen ben ik iedereen die heeft gedoneerd en mooie acties hebben georganiseerd ongelofelijk dankbaar!! Jullie bijdragen geven de jongeren in Birma een toekomst. Hoe duurzaam geweldig is dat?!!

Plannen

Met dat enorme bedrag, én met alle nieuwe kansen die zich aandienen, zijn we druk bezig met nieuwe plannen, samen met de projectleider in Thailand. Ondertussen vergadert in Nederland het gloednieuwe bestuur-in-wording! De pijlers van de Birma Actie:

  • Structureel goed en innovatief onderwijs, gericht op duurzame vrede
  • Betere leefomstandigheden voor leerlingen en leerkrachten
  • Continuïteit van het project, met een streven naar zelfstandigheid

Dankzij het enorme succes van de Birma Actie 2o14 kunnen we nieuwe mogelijkheden onderzoeken, waaronder een leer-werk traject. Dit draagt bij aan een verzelfstandiging van het project en biedt onbetaalbare kansen voor de leerlingen.

Tijd voor actie

De afgelopen jaren legde de Birma Actie de (financiële) nadruk vooral op de basis; het mogelijk maken van goed onderwijs en het oprichten van de slaapzalen. Dat blijft zo, met alle aandacht voor ontwikkeling en verbetering. Maar ondertussen leven de leerlingen toch wel echt in armoede. Daar klaagt verder niemand over, want de leerlingenzijn heel erg blij met het onderwijs en een dak boven hun hoofd. Maar er is vaak te weinig eten, evenals andere levensmiddelen en kleding. Met de opbrengst van de Birma Actie 2014 gaan we daar wat aan doen, want een lege maag leidt tot minder concentratie en een slechte gezondheid. Dat is niet goed voor de leerlingen en niet goed voor het project. Tijd voor actie! Wil je de leerlingen beter leren kennen? Lees dan de indrukwekkende brieven die ik van 4 studenten ontving.

Simpele en structurele oplossingen

Het allereerst Birma Actie 2014 resultaat wordt dan ook dat grote hek om hun groentetuin, zodat hun zelf getuinierde voedsel behouden blijft. Dat is een simpele oplossing. Maar we kijken ook naar structurele oplossingen die hun leefomstandigheden kunnen verbeteren. Daarnaast houden we het onderwijs wederom tegen het licht, zodat het de jongeren de juiste educatieve bagage meegeeft, voor hun persoonlijke toekomst en voor een betere toekomst van Birma. Dat is juist nu hard nodig, want het gaat helemaal niet zo goed in Birma. Het Birmese leger is actief tot op enkele tientallen kilometers van ons projectgebied. Meer hierover en over het bezoekje van koningin Maxima aan Birma lees je op Human Rights Media.

Reis in Birma

Door het succes van de Birma Acte 2014 hebben we méér mogelijkheden. Nieuwe kansen, misschien een leer-werktraject, spannend! Daar willen jullie natuurlijk direct meer over weten! Maar de Birma Actie stelt je geduld op de proef. Want onze projectplannen worden niet (alleen) achter een bureau een Nederland gesmeed, maar in Birma zelf. Dat is onze kracht! Voor duurzame verbeteringen. Kortom, er is overleg nodig met het onderwijsteam in Birma! Onze Birmese projectleider (gestationeerd in Thailand) gaat daarom naar Birma, vanaf april (ná het hete zomerseizoen) tot eind mei (vóór het regenseizoen). In juni kunnen we onze plannen concretiseren.

Ondertussen in Birma

Ondertussen wordt er in Birma natuurlijk altijd hard gewerkt en zitten de leerlingen en studenten volop in hun schooljaar. We hopen dat sommige leerlingen volgend schooljaar weer doorstromen naar hoger onderwijs. Ze zijn enorm gemotiveerd, ondanks dat het Birmese leger ook weer actief is in het projectgebied. De roep om goed onderwijs is zelfs sterker dan ooit.

De Birma Actie is hard nodig, juist nu! Malala is een goed voorbeeld van het belang van onderwijs in een door oorlog geteisterd gebied: “One child, one pen, one teacher can change the world.” Jullie maken dit mogelijk, met innovatief onderwijs in Birma.

Peace is not a dream, it’s you!

Klaartje               

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *